Sample Sidebar Module

This is a sample module published to the sidebar_top position, using the -sidebar module class suffix. There is also a sidebar_bottom position below the menu.

Sample Sidebar Module

This is a sample module published to the sidebar_bottom position, using the -sidebar module class suffix. There is also a sidebar_top position below the search.
ΝΕΑ

Υποστηριξτε μας

Μπορείτε και εσείς να βοηθήσετε το έργο της ΕΠ.ΟΜ.Ε.Α Δήμου Θεσσαλονίκης.
Κάθε δωρεά σας μετράει

Αποτέλεσμα εικόνας για donate paypal
Στηρίξτε μας

Search Our Site

  


Έναρξη της αντιπυρικής περιόδου 2020.

Το δάσος είναι φυσικό αγαθό, µε πολύπλευρη σημασία.

Έχει ανυπολόγιστη αξία για τη ζωή, την υγεία, τον άνθρωπο και τον πολιτισμό. Αποτελεί έναν ανανεώσιμο φυσικό πόρο µε τεράστιες και ανεξάντλητες δυνατότητες για την οικονομική, περιβαλλοντική, κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη του τόπου και φυσικά για τη δηµιουργία καλύτερων συνθηκών ζωής.

Οι δασικές πυρκαγιές αποτελούν σήμερα τον σημαντικότερο εχθρό του δάσους. Καταστρέφουν ολοκληρωτικά μεγάλες εκτάσεις δασικής βλάστησης σε ελάχιστο χρονικό διάστημα. Μπορεί να προκληθούν είτε από φυσικά αίτια είτε από τον άνθρωπο, δεδομένου ότι η πυρκαγιά ως οικολογική διαταραχή υπάρχει σε όλα τα επίγεια οικοσυστήματα.

Επειδή το δάσος μπορεί να υπάρχει χωρίς τον άνθρωπο, αλλά ο άνθρωπος χωρίς το δάσος δεν μπορεί να ζήσει, είναι υποχρέωσή μας να προστατεύσουμε με κάθε τρόπο αυτή τη φυσική κληρονομιά.

Στη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλεται κάθε αντιπυρική περίοδο για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών, χρειαζόμαστε όλοι.

Για να μην προκαλέσουμε πυρκαγιά

 • Αποφεύγουμε τις υπαίθριες θερμές εργασίες, που ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά (οξυγονοκολλήσεις, χρήση τροχού ή άλλου εργαλείου, που εκτοξεύει σπινθήρες)

 • Δεν ανάβουμε υπαίθριες ψησταριές (barbeque) κατά τους θερινούς μήνες εντός των δασών, ούτε σε χώρους που υπάρχουν ξερά χόρτα και κλαδιά

 • Αποφεύγουμε το κάπνισμα των μελισσών και δεν εγκαταλείπουμε τα αναμμένα υπολείμματα καύσης στην ύπαιθρο, διότι ενδέχεται να αναζωπυρωθούν και να προκαλέσουν πυρκαγιά

 • Σε καμία περίπτωση, δεν καίμε ξερά χόρτα, κλαδιά, καλάμια και σκουπίδια στην ύπαιθρο

 • Δεν πετάμε ποτέ αναμμένα τσιγάρα και σπίρτα, από το παράθυρο του αυτοκινήτου, ούτε όταν βρισκόμαστε στο δάσος

 • Δεν αφήνουμε σκουπίδια στο δάσος, διότι υπάρχει κίνδυνος ανάφλεξής τους, ούτε γυάλινα μπουκάλια, διότι ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά σε ξερά χόρτα, μέσω της ηλιακής ακτινοβολίας

 • Δεν προβαίνουμε σε χρήση βεγγαλικών – πυροτεχνημάτων, σε περιοχές που βρίσκονται σε μικρή απόσταση από δασικές εκτάσεις

 • Δε σταθμεύουμε ποτέ το όχημά μας σε σημεία που υπάρχουν ξερά χόρτα. Ο καταλύτης των αυτοκινήτων διατηρείται υπερθερμασμένος για αρκετό χρονικό διάστημα, μετά το σβήσιμο της μηχανής, καθιστώντας ορατό τον κίνδυνο έναρξης πυρκαγιάς

 • Έχουμε υπόψη μας ότι οι σπινθήρες που προκαλούνται από τις εξατμίσεις όλων των τύπων οχημάτων μπορούν να δημιουργήσουν συνθήκες ευνοϊκές για πυρκαγιά

 • Πάντα συμμορφωνόμαστε με τις απαγορευτικές πινακίδες πρόσβασης στο δάσος, σε περιόδους υψηλού κινδύνου

Οι ενέργειες, στις οποίες πρέπει να προβούμε, μόλις αντιληφθούμε μια πυρκαγιά

 • Περιγράφουμε το είδος της βλάστησης που καίγεται

 • Προσδιορίζουμε την κατεύθυνση της πυρκαγιάς

 • Ενημερώνουμε για την ένταση και τη διεύθυνση του ανέμου στην περιοχή

 • Τηλεφωνούμε ΑΜΕΣΩΣ στους αριθμούς κλήσης 199 ή 112 και δίνουμε σαφείς πληροφορίες, τόσο για την τοποθεσία και το ακριβές σημείο που βρισκόμαστε, όσο και για τη συγκεκριμένη θέση που βλέπουμε την πυρκαγιάΓια την δική μας ασφάλεια, σε περίπτωση πυρκαγιάς, ακολουθούμε τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών.Πηγή: Πυροσβεστικό σώμα Ελλάδας.

www.fireservice.gr

Περισσότερα Άρθρα

BLS/AED IntructorΕπιτυχής παρακολούθηση σεμιναρίου BLS/AED instructor για τρία μέλη της ΕΠ.ΟΜ.Ε.Α. Θεσσαλονίκης

Πιστοποίηση BLS/AEDΜε επιτυχία πραγματοποιήθηκε η πιστοποίηση των μελών

Αντιπυρική περίοδοςΑρχίζει η αντιπυρική περίοδος – Τι πρέπει να κάνουν οι πολίτες

ΚΟΠΗ ΠΙΤΑΣ 2017Πραγματοποιήθηκε σήμερα 15/01/17 η καθιερωμένη κοπή πίτας της ΕΠ.ΟΜ.Ε.Α. Θεσσαλονίκης στο Καταφύγιο του Χορτιάτη. 

Δεν Ξεχνάμε και ΤιμάμεΗ  Ε΄ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ  ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ